Παραδοσιακοί οικισμοί

Παραδοσιακοί οικισμοί

Εκτός από τα Λουτρά όπου βρίσκεται και το Ξενοδοχείο Kythnos Bay Hotel, οι πιο δημοφιλείς παραδοσιακοί οικισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε είναι:

Εκτός από τα Λουτρά όπου βρίσκεται και το Ξενοδοχείο Kythnos Bay Hotel, οι πιο δημοφιλείς παραδοσιακοί οικισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε είναι:

Παραδοσιακοί οικισμοί
Παραδοσιακοί οικισμοί

Χώρα

κυθνος

7 χλμ. από τα Λουτρά, η Χώρα ή Μεσαριά, με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα της και την αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα, είναι η πρωτεύουσα της Κύθνου, και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Ανακαλύψτε μικρές πλατείες, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες, ανεμόμυλους και εκκλησιές με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διάκοσμο. Εδώ θα βρείτε επίσης παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα.

Περίπατος στη Χώρα

Στο Ηρώο, στην είσοδο της Χώρας.
– Στην εκκλησία του Αγίου Σάββα, του 17ου αι., με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
– Στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, με το τέμπλο του 17ου αι., και στην εκκλησία
της Αγίας Τριάδας, που είναι η παλαιότερη του νησιού, με αρχαία κομμάτια γλυπτικής με επιγραφές.
– Στο Βυζαντινό Μουσείο, στον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου.
– Στο μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους. Στο υπόγειο της μονής λειτουργούσε κρυφό σχολειό. – Στο αιολικό πάρκο, ΒΑ της Χώρας. Είναι ο πρώτος αιολικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Δρυοπίδα

κυθνος

15 χλμ από τα Λουτρά, η Δρυοπίδα ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά σπίτια, τις Σπιτάρες, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής σε όλες τις Κυκλάδες, όπου οι σκεπές είναι φτιαγμένες με κεραμίδια. Στον οικισμό με μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη, θα συναντήσετε παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες, γραφικά σοκάκια και καμάρες. Εδώ βρίσκονται και το Bυζαντινό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μνημείο πεσόντων καθώς και το Σπήλαιο Καταφύκι.

Αξίζει να δείτε

– Την εκκλησία του Αγίου Μηνά, με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το δεσποτικό θρόνο.
– Την εκκλησία της Αγίας Άννας και των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας
Τριάδας, με τα όμορφα τέμπλα και τις εικόνες.
– Το μνημείο των Πεσόντων.
– Το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, με πλούσιοσταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.
– Το Λαογραφικό Μουσείο.
– Το μικρό Βυζαντινό Μουσείο στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη.
– Το υπαίθριο θέατρο, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μέριχας

κυθνος

12 χλμ. από τα Λουτρά, ο Μέριχας είναι το λιμάνι της Κύθνου και σπουδαίο χαρακτηριστικό του είναι η φυσική του μορφή, η γραφική του ομορφιά και τη προστασία του από τα μελτέμια. Στον Μέριχα θα βρείτε τη μαρίνα για την προσάραξη των σκαφών, το Λιμενικό Σταθμό, στάση λεωφορείων και ταξί, μαγαζάκια, και σε πολύ κοντινή απόσταση την παραλία Μαρτινάκια.

Αξίζει να δείτε

– Το εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων, με την όμορφη θέα προς το λιμάνι. – Τον φάρο, στην είσοδο του λιμανιού.

Παναγία Κανάλα

κυθνος

Ένας από τους must-visit οικισμούς του νησιού, καθώς εκεί στεγάζεται η ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας Κανάλας, την οποία πιστοί από όλον τον κόσμο προσέρχονται για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν την θαυματουργή της εικόνα στις 15 Αυγούστου με ένα μεγάλο πανηγύρι.

Άγιος Δημήτριος

κυθνος

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, που βρίσκεται κοντά στην Παναγία Κανάλα και είναι χτισμένος σε μια πανέμορφη τοποθεσία με καταπληκτικές παραλίες. Απέχει 24 χλμ. Ν από τη Χώρα.

Αξίζει να δείτε

– Το μοναστήρι της Παναγίας της Στρατολάτισσας.
– Το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης, με θέα στον οικισμό.