ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ nightlife

Μπορεί η Κύθνος να είναι ένας προορισμός για χαλαρωτικές διακοπές, αλλά δεν είναι λίγα τα μέρη που σε προσκαλούν για ένα ποτό. Στα Λουτρά, θα χαρείτε το βραδινό σας cocktail σε ένα από τα bar που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, ενώ η Χώρα και ο Μέριχας θα σας κάνουν την έκπληξη με τα μπαράκια αλλά και τα club που κρατάνε το κέφι ζωντανό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλή σας διασκέδαση!

 

ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ loutra

O παραθαλάσσιος οικισμός που ‘φιλοξενεί’ το Ξενοδοχείο Kythnos Bay χρωστάει το όνομά του στις ιαματικές πηγές που διαθέτει. Πρόκειται για δύο πηγές: Η πρώτη, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο Ιαματικό Υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται στα 50μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52οC. Μέρος των ιαματικών υδάτων καταλήγουν μέσα στη θάλασσα, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο είδος πέτρινης στέρνας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θεραπευτική τους επίδραση, και μάλιστα χωρίς χρέωση.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ attractionsΠαραδοσιακοί Οικισμοί
Εκτός από τα Λουτρά όπου βρίσκεται και το Ξενοδοχείο Kythnos Bay Hotel, η Χώρα και η Δρυοπίδα είναι δύο  παραδοσιακοί οικισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε.

Η ΧώραΗ Χώρα ή Μεσαριά, με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα της και την αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα, είναι η πρωτεύουσα της Κύθνου, και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Περιπλανηθείτε και ανακαλύψτε μικρές πλατείες, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες, ανεμόμυλους και εκκλησιές με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διάκοσμο. Εδώ θα βρείτε επίσης παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα.

Η Δρυοπίδα7 χλμ από τη Χώρα, η Δρυοπίδα ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά σπίτια, τις Σπιτάρες, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής σε όλες τις Κυκλάδες όπου οι σκεπές είναι φτιαγμένες με κεραμίδια.  Στον οικισμό με μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη, θα συναντήσετε παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες, γραφικά σοκάκια και καμάρες. Εδώ βρίσκονται και το Bυζαντινό Μουσείο,  το Λαογραφικό Μουσείο, το Μνημείο πεσόντων καθώς και το Σπήλαιο Καταφύκι.

Μουσεία
Λαογραφικό Μουσείο Δρυοπίδας: Το Λαογραφικό Μουσείο της Κύθνου βρίσκεται πίσω από το ναό των Αγίων Αποστόλων στη Δρυοπίδα, και φιλοξενεί αντικείμενα της καθημερινής ζωής του νησιού των περασμένων χρόνων, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, καθώς και παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες.

Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο: Το εκκλησιαστικό μουσείο του νησιού φιλοξενείται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Δρυοπίδα. Φιλοξενεί αρκετά εκκλησιαστικά εκθέματα βυζαντινής εποχής και εικόνες που άντεξαν στο χρόνο.

Σπήλαιο Καταφύκι: Κοντά στη Δρυοπίδα, στη θέση Φιρές, βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα  σπήλαια της Ελλάδας, με γοητευτικούς λαβύρινθους που κοσμούνται από πολύ πλούσιο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Το σπήλαιο είναι εν μέρει επισκέψιμο λόγω εργασιών που πραγματοποιούνται για περαιτέρω στήριξη και φωτισμό των στοών του.  “Καταφύκι” σημαίνει καταφύγιο, γιατί το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως τέτοιο στα χρόνια των πειρατών.

Κάστρο Ωριάς: Στην περιοχή Κεφαλόκαστρου θα δείτε τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς. Εδώ βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 16ο αιώνα.  Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε τα ερειπωμένα σπίτια, τις παλιές εκκλησίες αλλά και να θαυμάσετε την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Mαρουλάς: Πρόκειται για τον μοναδικό υπαίθριο οικισμό Μεσολιθικής εποχής που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο. Με τις ανασκαφές αποκαλύφτηκαν αρχαιολογικές κυκλικές κατοικίες, τάφοι και ένας ανθρώπινος σκελετός, κοντά στον οποίο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι εκείνη την εποχή.

Πανηγύρια: Πολλά τα πανηγύρια στις Κυκλάδες και το ίδιο ισχύει και για την Κύθνο. Σημαντικότερα  θεωρούνται αυτά που γίνονται προς τιμήν της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο (Παναγία Νίκους, Παναγία Στρατολάτισσα, Παναγία Κανάλα) και στις 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Φλαμπουριανή. Εξίσου ονομαστά είναι και τα πανηγύρια των Αγίων Αποστόλων στην Δρυοπίδα και της Αγίας Τριάδας στη Χώρα,όπου γιορτάζουν αντίστοιχα οι μητροπόλεις των δυο χωριών.

ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ churches

Τόποι λατρείας και κατάνυξης, οι εκκλησίες της Κύθνου, όπως και όλων των Κυκλάδων, στολίζουν το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πανέμορφη, τις πιο πολλές φορές, κατάλευκη αρχιτεκτονική τους.
Ο τοπικός άγιος του νησιού είναι ο Ιγνάτιος Κοζαδίνος εκ Μαριουπόλεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 είναι το έτος αδελφοποίησης της Κύθνου με την Μαριούπολη.
Η Παναγία Κανάλα:  Ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος στις Κυκλάδες. Βρίσκεται στον ομώνυμο παραλιακό οικισμό της Κύθνου, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και θεωρείται θαυματουργή. Κάθε 15αύγουστο στην Παναγιά την Κανάλα γίνεται μεγάλο πανηγύρι με την περιφορά αλλά και την αναπαράσταση της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας.
Η παναγία του Νίκους : Βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Χώρα. Το μοναστήρι πήρε το όνομά του από τη βυζαντινή Παναγία “Νικοποιός” και είναι χτισμένο πάνω σε ερείπια αρχαίων ναών. Σύμφωνα με το θρύλο, είχε μεταφερθεί εδώ στα χρόνια της Αλώσεως από την Κωνσταντινούπολη, η περίφημη εικόνα της Παναγίας Νικοποιού και  από εδώ την πήραν οι Ενετοί για να την τοποθετήσουν στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.
Η Παναγία η Φλαμπουριανή: Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, στον όρμο Φλαμπούρια, και είναι χτισμένη στην άκρη ενός βράχου. Σύμφωνα με την παράδοση, τα ίχνη που βρίσκονται από την παραλία έως την εκκλησία είναι τα ίχνη που άφησε η Παναγία.
Η Παναγία η Στρατηλάτισσα: Βρίσκεται  γύρω στα 3χλμ νότια της Δρυοπίδας. Θαυμάστε το τέμπλο της με τις σημαντικές μετά-Βυζαντινές εικόνες.
Η εκκλησία του Αγ. Μηνά: Δεσπόζει στην Δρυοπίδα με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, τον μοναδικής λαϊκής τέχνης δεσποτικό θρόνο, καθώς και τον θαυμάσιο επιτάφιό της.

Η εκκλησία του Αγ. Σάββα: Βρίσκεται στη Χώρα. Η επιγραφή πάνω από την πόρτα αναγράφει τη χρονολογία που κτίστηκε (1613).

ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ beachesΗ ακτογραμμή της Κύθνου περιλαμβάνει πολλές και όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και συχνά, σκιά από Αλμυρίκια. Εκτός από την παραλία του Λουτρών που θα χαρείτε καθημερινά καθώς εδώ βρίσκεται το Ξενοδοχείο Kythnos Bay, αξίζει να επισκεφθείτε και τις παρακάτω:

Σχοινάρι: Μικρή και απάνεμη, πολύ κοντά στα Λουτρά.

Αγία Ειρήνη: Μικρή παραλία, απέναντι από τα Λουτρά.

Κολώνα: Οργανωμένη και δημοφιλής, η Κολώνα είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων. Εδώ, μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, προσφέροντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία.

Επισκοπή: Η παραλία της Επισκοπής είναι οργανωμένη. Πρόκειται για έναν όμορφο απάνεμο κόλπο με άμμο και πολλά αλμυρίκια.

Απόκρουση: Μία από τις μεγαλύτερες και οργανωμένες παραλίες της Κύθνου με άμμο και σκιά που προσφέρουν τα αλμυρίκια.

Άγιος Σώστης: Πολύ όμορφη παραλία στα βόρεια του νησιού, με ψιλό βότσαλο και άμμο. Οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο εκκλησάκι.

Ποτάμια: Στο δρόμο προς τον Άγιο Σώστη θα βρείτε και τα Ποτάμια, μια απάνεμη παραλία με πλούσια σκιά.

Μεγάλη Άμμος Κανάλας: Μεγάλη και αμμουδερή παραλία, βρίσκεται στον δεξιό κόλπο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Κανάλας.

Αντώνηδες: Παραλία με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.

Σκύλου: Περίφημη αμμουδιά. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού.

Γαϊδουρόμαντρα: Άλλη μια μεγάλη αμμουδιά με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά.

Άγιος Στέφανος: Προστατευμένη παραλία στα ανατολικά με άμμο, βότσαλα και αρκετή σκιά από αλμυρίκια.

Φλαμπούρια: Μεγάλη παραλία με άμμο και βότσαλο. Εδώ δεσπόζει και η Παναγία η Φλαμπουριανή.

Κι αν θέλετε να επισκεφθείτε και άλλες παραλίες, αυτές είναι οι: : Άγιος Δημήτριος, Νάουσα, Ζογκάκι, Καλό Λιβάδι, Λεύκες, Μαρτινάκια, Σιμουσί, Πετρούσα, Στιφό, Φυκιάδα.

ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ service for yachts and boatsΗ μαρίνα των Λουτρών είναι ένας διάσημος προορισμός για θαλαμηγούς και σκάφη. Στο Kythnos Bay Hotel, έχουμε δημιουργήσει για εσάς ένα άνετο shower room το οποίο είναι ,επίσης, στην υπηρεσία επιβατών θαλαμηγών και σκαφών. Επιπλέον, μια υπηρεσία πλυντηρίου είναι διαθέσιμη,  κατόπιν αιτήματος.

ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΚΥΘΝΟΥ shopping nΜαγαζάκια για καλόγουστες αγορές, σας περιμένουν κυρίως στη Χώρα και τη Δρυοπίδα. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια και ανακαλύψτε χειροποίητα κοσμήματα, καλλιτεχνικές δημιουργίες, παραδοσιακά κεραμικά αντικείμενα, ντόπια προϊόντα μεσογειακής διατροφής όπως μέλι, παστέλι, ξινοτύρι και πολλά άλλα. Πανταχού παρόντα και τα απαραίτητα για κάθε μας επιστροφή από ταξίδι, τουριστικά δωράκια-ενθύμια